Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

Boek Hulio Martina – De inburgering van een Antilliaan

Hulio Martina zit in de examenklas op het Kolegio Alejandro Paula op Curaçao en twijfelt of hij dit jaar wel of niet gaat halen. Als Hulio dit jaar voor zijn examen slaagt, zal hij naar Nederland verhuizen om zijn vervolgstudie daar verder voort te zetten.

17,00

Hulio Martina zit in de examenklas op het Kolegio Alejandro Paula op Curaçao en twijfelt of hij dit jaar wel of niet gaat halen. Als Hulio dit jaar voor zijn examen slaagt, zal hij naar Nederland verhuizen om zijn vervolgstudie daar verder voort te zetten.

Hulio slaagt voor zijn examen en moet binnen een maand naar Nederland vertrekken.

Hoewel hij dit niet uitstraalt heeft Hulio zijn twijfels over deze plotselinge verhuizing. Binnen de Antilliaanse gemeenschap is er altijd een haat-liefderelatie met Nederland. Dat maakt zijn verhuizing dus extra spannend.

Luxy, de zus van Hulio, woont al in Nederland. Hulio en Luxy mailen elkaar dagelijks. Zijn zus is zijn uitlaatklep en tegelijkertijd ook zijn vraagbaak.

Door de ondersteuning van zijn vader bij het kiezen van een vervolgopleiding en bij alle andere voorbereidingen voor de grote verhuizing én door het feit dat Luxy al in Nederland zit, voelt Hulio zich redelijk klaar om te gaan.

Tot Hulio’s grote verbazing en teleurstelling echter is er geen studentenkamer voor hem beschikbaar bij aankomst in Nederland. Hulio raakt steeds meer gefrustreerd als hij studentenhuis na studentenhuis afloopt, op zoek naar een studentenkamer.

Daarbij weet Hulio helemaal niet wat zijn opleiding exact inhoudt. En vanaf de eerste schooldag voelt hij al dat deze opleiding helemaal niet voor hem bedoeld is.

Na vier jaar studeren, waarbij zijn vader harder werkt voor het behalen van de opleiding dan hijzelf, twijfelt Hulio of hij wel met deze opleiding verder moet of dat hij er juist mee moet stoppen. Hulio vindt het moeilijk om dit met zijn ouders te delen.

Met dit boek wil Ramiro Martina de lezers vooral meenemen in zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit in een onbekend en ver land. Daarmee neemt hij de lezers mee in situaties waarbij gezocht wordt naar antwoorden op vragen als: Wat voor gevolgen en emotionele lading hebben ongeschreven regels, een andere cultuur, een andere taal, het verlaten van familie en veiligheid op een Antilliaanse jongen van achttien?

De inburgering van een Antilliaan is bedoeld voor iedereen die bezig is met zijn of haar zoektocht naar zijn of haar eigen identiteit in een “nieuwe wereld”, (jonge) mensen die vanuit het buitenland immigreren of (jonge) mensen die juist naar het buitenland emigreren. Voor mensen die bewust of onbewust, gedwongen of ongedwongen te maken krijgen met situaties waarbij hun eigen werkelijkheid op de proef wordt gesteld.

Over de schrijver
In tweewekelijkse columns ‘Foi Hulanda’, die verschenen in de weekendbijlage Ñapa van de krant Amigoe op Curaçao, heeft Ramiro Martina onder het pseudoniem Hulio Martina zijn ervaringen als student in Nederland gedeeld.

Ramiro Martina is docent, columnist en podcast-producent. Hij vindt het noodzakelijk om binnen zijn werk voortdurend goede verhalen te vertellen. Niet uitsluitend een weergave en verklaring van feiten, maar ook gevoelens, ervaringen en gebeurtenissen in woorden vatten. Hij gebruikt verhalen om onder andere onbespreekbare ervaringen bespreekbaar te maken, als reflectiemiddel en om zichzelf en anderen te helpen ontdekken wie ze eigenlijk zijn.

Met deze eerste bundel, Hulio Martina – De inburgering van een Antilliaan, debuteert Ramiro Martina als schrijver. Hij vertelt het verhaal van wat Antillianen al jaren doen, namelijk rond hun achttiende verjaardag het nest verlaten om in Nederland verder te gaan met hun studie.

Gegevens boek
Titel: Hulio Martina – De inburgering van een Antilliaan
Auteur: Ramiro Martina
Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Pagina’s: 144
Redactie: Hansje Langedijk
Omslagontwerp en boekverzorging: Isolde Wessels
Afmetingen: 145 x 180 x 10 mm
Verschijningsdatum: juli 2021
Druk: 1e druk juli 2021
ISBN: 9789464370164

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Boek Hulio Martina – De inburgering van een Antilliaan” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×