Michelle en Lindsay

Met Het Heldenbureau zetten we de eerste stappen voor een boek. Het boek gaat over belangrijke thema’s in het leven van onze studenten. Denk aan discriminatie, groepsdruk en ziekte van ouders. Welke invloed hebben deze onderwerpen op het leven van studenten en hun ontwikkeling op school. Het boek reikt docenten verhalen aan die kunnen helpen om zo’n thema in de klas te bespreken.

Pesten is ook een onderwerp wat veel studenten noemen. Het verhaal van Michelle en Lindsay gaat over de invloed van pesten.

Docente Ymke van der Schaaf bracht het verhaal in. Het is nu te lezen in de Heldenbibliotheek.

 

Michelle en Lindsay

Het is vrijdagmiddag. Geen gemakkelijk tijdstip om de aandacht van studenten te pakken, maar zeker ook niet om als docent volledig ‘aan’ te staan. Vanmiddag is het anders.

De eerstejaars in mijn klas luisteren naar het levensverhaal van Michelle. Ze heeft een PowerPoint met foto’s gemaakt, vertelt over het warme nest waar ze in is opgegroeid en ook over haar hobby’s. Als ze over haar schooltijd begint krijgt ze het zichtbaar moeilijker.

‘Ik ben mijn hele middelbare schooltijd gepest. Door iedereen van de school. Ik ben uitgescholden, genegeerd, nageroepen en soms ook geslagen’, zegt ze, terwijl ze vecht tegen haar tranen.

Haar blik zoekt de mijne en ik knik bevestigend. ‘Het is oké, laat maar zien wat je voelt.’

Ze haalt diep adem, terwijl de tranen over haar wangen stromen. Dan vertelt ze over haar weg van de praktijkschool naar niveau drie, dwars door alle pesterijen heen.

Ik ben trots op haar en vooral zó dankbaar dat ik bij dit bijzondere moment mag zijn. Dat het gelukt is om een veilige plek te creëren. Een plek waarin zij voor het eerst deelt wat haar zoveel pijn heeft gedaan en dat ze zelfs haar emoties durft te uiten. Op een plek waar zij nare herinneringen aan heeft.

De klas applaudisseert hard als Michelle klaar is. Dan steekt Lindsey voorzichtig haar hand op.

‘Michelle, we hebben op dezelfde school gezeten vroeger. Mag ik je vragen of ik jou ook gepest heb?’

De hele klas houdt zijn adem in. Het blijft stil. Dit is een belangrijk moment, dat is voor iedereen duidelijk.

‘Ja, jij was er ook wel eens bij’, zegt Michelle met trillende stem.

Lindsay bedenkt zich geen moment en zegt: ‘Mag ik daar dan nu alsjeblieft mijn excuses voor aanbieden?’

Ze wacht de reactie van Michelle af, geeft haar de tijd om te voelen wat ze wil. Als Michelle knikt, staat Lindsay op en geeft haar een knuffel.

Nu stromen ook bij mij de tranen over mijn wangen. Dit moment, deze twee heldinnen, samen voor de klas. Er valt een last de schouders van Michelle en Lindsay en mijn hart vult zich met trots.

Ik weet het zeker: Ik heb het mooiste beroep ter wereld.

Gerelateerde berichten

×