Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

De Verhalenpoli – Online – ‘Levensverhalen en toekomstdromen’

Levensverhalen en toekomst

In ‘De Verhalenpoli – online- ‘ dit keer een verhaal van Bas Schepers van langer geleden over zijn oma en zijn kinderen. Hij zag heden, verleden en toekomst in elkaar versmelten in het verpleeghuis. Hoe mooi zou het zijn als levensverhalen van ouderen een grotere plek krijgen in bijvoorbeeld het onderwijs van kinderen. Redelijk actueel als je de discussies hoort over achterstanden inhalen en meten wat de schade is. Breng zorg en onderwijs, als het weer mag, maar bij elkaar. Kan echt geen kwaad!

Levensverhalen en toekomstdromen
Ik druk op de knop. De deur gaat open en samen met mijn dochters loop ik door de gang. Mijn dochters hebben een nieuwe knuffel voor oma vast. Onderweg naar haar kamer passeren we een groepje ouderen aan tafel. Ik zie foto’s van vakanties, kinderen en families op de tafel voor hen liggen. De komst van mijn kinderen tovert gelijk een paar glimlachen op gezichten. Even later knuffelen wij oma, leggen de knuffel aan het uiteinde van haar bed en ik geef een kus op haar voorhoofd. De kinderen vragen of zij terug mogen naar de tafel en de foto’s. Tuurlijk!

Als ik na 10 minuten een kopje koffie haal zie ik mijn dochters zitten. Lachend en kletsend tussen de mensen. Ze helpen mee met het maken van fotolijstjes en plakken de foto’s van vroeger erin. Door jong en oud wordt hard gewerkt, maar vooral veel gekletst. Ik hoor levensverhalen en toekomstdromen samen smelten.

Ouderen vertellen over hun eigen kinderen, het vroegere leven op St. maarten en de waarde van herinneringen. Mijn dochters raken niet uitgepraat over paarden, de komende vakantie naar Italië en de musical op school.

Het vrolijke tafereel trekt andere mensen en medewerkers schuiven even aan of lopen met een glimlach voorbij. Verleden, heden en toekomst komen hier bij elkaar.

Laten we investeren in het bij elkaar brengen van verleden en toekomst. Integreer veel meer schoolgebouwen met zorglocaties. Breng de levensverhalen van ouderen in het onderwijs van onze kinderen en jongeren, stuur ze uit de schoolbanken naar ouderen toe en laat ze koppels vormen. De toekomstdromen van kinderen bezorgen de ouderen energie en plezier. De levensverhalen van de ouderen geeft mijn kinderen wijsheid die ik niet heb.

Ik voorspel dat de gezondheid, het welzijn en het levensplezier van jong en oud in Nederland met sprongen vooruit gaat!

Gerelateerde berichten

×