#indeklasvanbas – Eigen mening

Eigen mening

Een eerder verschenen column in de reeks #indeklasvanbas nu ook in de Heldenbibliotheek

In deze column wordt duidelijk hoe De Telegraaf helpt om mijn leerlingen een eigen mening te vormen!

 

 

 

Eigen mening

Hoe de Telegraaf mijn leerlingen helpt om een mening te vormen!

De deur zwaait open. Lachend komt Sanne de klas binnen.
‘Kijk eens meneer, uw krant.’
Ik weet meteen waar ze het over heeft. Ze geeft mij de Telegraaf en ik bedank haar. Voor ik verder iets kan zeggen begint zij te vertellen.
‘Wist u meneer, dat mijn vader zowat van zijn stoel viel?’
‘Waarom?’, vraag ik.
‘Hij ontdekte mij met de Telegraaf aan de ontbijttafel en wist niet wat hij zag. Hij had mij nog nooit een papieren krant zien lezen. “Komt het toch nog goed”, zei mijn vader.’
Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Sanne.

Twee weken eerder had ik haar een editie van Telegraaf gegeven. Uiteraard niet zonder reden. Sanne had, door ziekte, een opdracht gemist en moest deze inhalen. In de Telegraaf las ik een artikel over een nieuw medicijn voor een erfelijke spierziekte. Er was echter 1 probleem. Het kost 350.000 euro per patiënt per jaar. De minister moet nu beslissen of het opgenomen wordt in de basisverzekering.

De opdracht voor Sanne was simpel. Jij bent de minister. Wat zou je beslissen en waarom? Moet het medicijn vergoed worden en betalen wij allemaal meer ziektekostenpremie, ook Sanne en ik? Of moet een patiënt het medicijn zelf betalen? Ik geef vaker zulke opdrachten aan mijn leerlingen. Naast het leren van feiten over het hart, de longen en de nieren wil ik dat ze nadenken over vragen, dilemma’s en uitdagingen waar ze straks als verpleegkundige mee te maken krijgen.

Hoeveel mag een mensenleven kosten? Moet iedereen verplicht orgaandonor worden?
Ik ben altijd weer verrast over hun antwoorden, argumenten en ideeën. Geen stoere verhalen, maar twijfel, respect voor ieders mening en goede argumenten voor of tegen. Ook halen ze er voorbeelden uit hun eigen leven bij. Ik lees hun ingeleverde opdrachten met veel plezier.

De opleiding verpleegkunde is voor leerlingen, naast alles weten over ziektes en het leren van verpleegtechnische handelingen, ook een ontdekkingsreis naar hun eigen mening, gedachten en twijfel. Het maakt ze straks weerbaar in het ziekenhuis, verpleeghuis of in de thuiszorg. Elke dag krijgen ze daar te maken met patiënten die alleen maar beter willen worden, managers die vinden dat patiënten eerder naar huis kunnen en vragen van ouders waarom een behandeling niet meer mogelijk is.

Sanne en haar klasgenoten weten wel raad met dit soort vragen en dilemma’s. Ze zijn er klaar voor.
Oh ja, ik denk dat Sanne een goede minister zou zijn. Tegen haar argumenten om het medicijn te vergoeden heb ik niks in te brengen!

 

Gerelateerde berichten

×