Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

Hoe Henk na een carrière in de retail voor de klas kwam te staan

Middelbare Detailhandel School
De eerste stap naar een carrière in de detailhandel zette Henk op de Middelbare Detailhandel School in Apeldoorn (MDS), nu onderdeel van ROC Aventus. Daar leerde hij het vak van vertegenwoordiger of verkoper in de detailhandel.

De keuze voor deze opleiding lag voor de hand. Zijn vader werkte als vertegenwoordiger en Henk zag dat een auto van de zaak helemaal niet verkeerd was. Had je Henk toen gevraagd of hij zichzelf 30 jaar later bij ROC Aventus voor de klas zou zien staan, had hij naar zijn voorhoofd gewezen.

Verkoopleider
Na het afronden van de MDS begon Henk bij Pokon, het merk dat sinds 1929 ervoor zorgt dat alles in onze tuinen groeit en bloeit. Als vertegenwoordiger was Henk veel op pad om de producten van Pokon in de schappen van supermarkten en tuincentra te krijgen. Hij was enthousiast, leerde snel bij en ontwikkelde zich tot verkoopleider.

Zonder dat er een directe aanleiding voor was, kwam bij Henk op zijn veertigste een vraag naar boven. Werk ik tot mijn pensioen in de retail of wil ik ook nog een ander beroep of werkveld ontdekken? Deze vraag liet Henk niet los en hij besloot een beroepentest te doen. Tegenwoordig maak je deze testen online en ben je in 10 minuten klaar. 12 jaar geleden had dit meer voeten in de aarde. Henk trok de stoute schoenen aan en maakte de test.

Assessment
De uitkomst was verrassend. Of stiekem toch niet? Henk zou een goede docent of rijexaminator kunnen worden. Iets heel anders dan zijn huidige werk bij Pokon. Een overstap naar het onderwijs? Als student op de MDS moest hij er niet aan denken, nu zag hij  zichzelf wel voor de klas staan. Zijn ogen begonnen te glinsteren bij de gedachte. Er waren echter wel wat uitdagingen, wist hij.

Henk had geen bevoegdheid als docent en om als zij-instromer te starten zou hij eerst een opleiding moeten volgen. Mede gezien zijn privésituatie en de verantwoordelijkheid voor twee kinderen koos Henk daarom op dat moment niet voor een baan als docent. Wel nam hij afscheid van Pokon en ging hij werken als accountmanager bij Baltus Bloembollen. Later maakte hij weer een overstap, nu naar de functie van verkoopleider bij Vatenhandel Stijf BV.

Kennis en ervaring
Dat het vlammetje om ooit als docent of rijexaminator te gaan werken niet volledig gedoofd was bleek wel in 2016. Henk zag een vacature voor examinator bij het Centraal Bureau voor Rijexamen (CBR) en solliciteerde. Hij werd uitgenodigd en gevraagd een assessment te doen. Hoewel de uitkomst van het assessment geen baan als rijexaminator adviseerde was er voor Henk zelf wel een bevestiging. Hij zou goed passen in een werkomgeving waar hij jongeren kennis en ervaring kon bijbrengen.

Dit was Henk ook duidelijk geworden op zijn werk, waar hij soms de rol van stagebegeleider had. Stagiaires complimenteerden hem met zijn geduld, inlevingsvermogen en begrip voor hun leefwereld. Henk constateerde zelf dat de begeleiding van deze jongeren, onze toekomstige vakmannen en vrouwen, beter kon. Wat zou hij daar graag meer aan bijdragen!

New York
In mei 2017 vierde Henk met zijn vriendin en kinderen vakantie in New York. Henk had de gewoonte om zijn mail te checken op de telefoon, ook in de vakantie. Er kwam een mail binnen van een grote klant. Deze wilde dat er met spoed een probleem werd opgelost. Henk merkte dat hij niet gelijk aan de slag ging voor deze klant, maar zichzelf eerst een vraag stelde. Kan het een week wachten? Henk wist het antwoord vrij snel. Dat kon!

Na het stellen van deze vraag kwam er ook een andere vraag naar boven. Wil ik nog de stap naar het onderwijs maken? Ook hier wist Henk eigenlijk het antwoord vrij snel. Ja!

De uitdagingen waren er nog steeds. Geen docentenbevoegdheid en eerst een opleiding volgen om als zij-instromer aan de slag te gaan. Maar deze keer besloot hij door te zetten. Naast zijn dagelijks werk als verkoopleider begon Henk zich te oriënteren op een overstap naar een baan als docent. Hij wist, via een loopbaanadviseur, van het bestaan van Mentoris. Dit opleidingsinstituut in Zutphen leidt mensen op die graag het onderwijs versterken als zij-instromer, maar nog niet de juiste diploma’s hebben.

Opleiding
In oktober 2017 startte Henk met de opleiding bij Mentoris. Hij had dit uiteraard besproken met zijn werkgever. Die reageerde positief op deze keuze en waardeerde de stap die Henk wilde maken naar het onderwijs. Zijn werkgever gaf hem dan ook de ruimte om, naast zijn werk, de opleiding bij Mentoris te volgen en stage te lopen in het onderwijs. De goede relatie die Henk met zijn baas had betaalde zich nu terug.

Henk leerde veel over zichzelf tijdens de studie en al snel lonkte de stage van 60 uur. Zo stond hij voor het eerst als leraar voor de klas en kwam hij met zijn toekomstige doelgroep in contact. De stage bevestigde zijn gevoel: onderwijs en Henk was een geschikte combinatie.

Verhalen
Tijdens de stage kreeg Henk opnieuw terug dat hij benaderbaar was, dat de studenten geen drempel voelden om vragen te stellen en bleek Henk vol verhalen te zitten die jongeren op weg naar een vak of ambacht konden helpen.

Baan
Op eigen initiatief verlengde Henk zijn stage bij de opleiding voor detailhandel en zo stond hij steeds vaker en zelfstandiger voor de klas. Ondertussen hield hij zijn oren en ogen open voor vacatures als docent binnen ROC Aventus. Collega’s hadden Henks kwaliteiten ook ontdekt en vroegen wat hij het liefst zou willen. Henk was duidelijk: ik wil aan het werk in het onderwijs. Zijn duidelijkheid werd beloond. Uit meerdere mogelijkheden koos hij voor een baan als docent Retail & Logistiek bij de Entreeopleiding van ROC Aventus.

Entree opleiding
Henk koos er bewust voor om bij de Entreeopleiding te gaan werken. Jongeren, die schoolverlater zijn, weinig onderwijs hebben genoten of al hebben gewerkt, weer perspectief geven en helpen een diploma te halen. Dat is wat hem na aan het hart gaat. Het schooljaar is nu net begonnen en Henk heeft zijn eerste indrukken opgedaan als docent. Zijn verhalen uit de praktijk sluiten aan bij de beleving van zijn studenten. Hij heeft er alweer een nieuwe uitdaging gevonden: een balans vinden tussen zijn benaderbaarheid enerzijds en autoriteit uitstralen anderzijds.

Toekomst
Wat hoopt Henk te zien over 5 jaar? Hij zou graag zien dat er meer betrokken en enthousiaste collega’s uit het bedrijfsleven de stap naar het onderwijs maken. De jonge helden van de toekomst hebben er behoefte aan. Zelf hoopt hij dan veel studenten terug te zien in winkels als verkoper of als medewerker in de logistiek.

Via Pokon en New York werd Henk de held in zijn eigen verhaal. Het onderwijs is een bevlogen docent rijker!

 

 

Gerelateerde berichten

×