Gedicht van Daan

In de rubriek #indeklasvanbas schrijf ik columns over mijn dagelijkse belevenissen als docent op ROC Aventus in Apeldoorn.
Mijn laatste column (https://www.facebook.com/aventus.school/posts/2046072835415593) ging over Daan*

Hij is een stoere vent die via de opleiding verpleegkunde het leger in wil. Bij toeval ontdekte ik echter nog een ander talent van hem. Daan vertelde mij in de les dat hij af en toe gedichten schreef. We spraken af dat ik er een paar mocht lezen. Helaas was dat er nog niet van gekomen.

Een week nadat de column op facebook verscheen kreeg ik een bericht van Daan. Hij vroeg of het klopte dat ik over hem had geschreven. Ik bevestigde dat het over hem ging. Hij schreef dat zijn laptop was ‘overleden’ en veel gedichten verloren waren gegaan. Toch had hij er nog 1 kunnen vinden. Hij had hem als bijlage bij het bericht gevoegd en hij vroeg of ik het eens wilde lezen. ‘Ik weet alleen niks van poëzie’, zei hij.


Ik las het gedicht. Geen verstand van poëzie? Daan heeft gewoon talent. Zijn eerste gedicht en hij speelde al met metaforen als helden en draken. Ik vroeg hem of ik het zou mogen gebruiken en zou hij het gaaf vinden om vaker een gedicht te schrijven en te publiceren op www.heldenbureau.nl? Binnen twee minuten had ik een reactie. Hij vond het een heel goed idee en zo is er nu in de Heldenbibliotheek de rubriek ‘Gedicht van Daan’.

Als Daan een gedicht heeft geschreven verschijnt hij in de Heldenbibliotheek. Hieronder lees je zijn eerste gedicht.

Bij opa in de kamer

Bij opa in de kamer, spelend met mijn blokken
Mijn oma schuifelend, op geitenwollen sokken
Die grote man voorlezend in zijn stoel
Het was net een god, je weet vast wat ik bedoel
Een stoer verhaal, met ridders en prinsessen
Met daarin gemixt, wijze levenslessen
Ik ging op in het verhaal, fantasie had ik genoeg
Een grote draak, en ik die op hem joeg
Zo realistisch, net of je er bent
Dat je voor 5 minuten, je ware zelf niet meer kent
Die alwetende verteller, is toch wat ik mis
Maar ik ben alwetend, dat hij hier toch bij mij is.

Daan

*Daan is een fictieve naam. De echte naam van Daan is bij het Heldenbureau bekend.

Gerelateerde berichten

×