Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

De Verhalenpoli – online – ‘Angela’

Angela 

Nu de verkiezingen zijn geweest wordt alles weer ter discussie gesteld. Ook zal onze gezondheidszorg weer een politieke strijd worden. Wel/geen eigen risico, afschaffen marktwerking en wie draait op voor de extra kosten in onze strijd tegen Corona?

Het Nationaal Zorg Fonds zal ook vast weer uit de hoge hoed komen. Enkele jaren geleden schreef Bas Schepers hier een column over. Is het echt een oplossing of ligt de oplossing veel dichter bij, namelijk bij ons eigen gedrag. Lees het in de column ‘Angela’ uit 2016. Volgens ons nog steeds actueel!

Ω

Angela (Bas Schepers, 2016)

Vorige week keek ik in de Deventer Schouwburg naar ‘De Verleiders’. Victor Low en Martijn ‘Hazes’ Fischer legden de meedogenloze praktijken van de grote farmaceuten bloot. Ze speelden pijnlijk echt medisch specialisten die klem zitten tussen menselijkheid, onbetaalbare medicijnen en manipulerende managers. Ook deden ze een boekje open over bedrijven als Prescan, die listig inspelen op onze angst voor ziekte en dood. ‘House of Cards’ is er kinderspel bij.

Afgelopen zaterdag las ik in Trouw een pijnlijk verhaal over Geke. Op zoek naar een veilige plek voor haar en haar psychoses wordt zij vermorzeld. Dit in het doolhof van helpdeskmedewerkers, ambtenaren en hupverleners die het eigenlijk ook niet meer weten. Het beschreef eigenlijk het faillissement van ons zorgstelsel. Gebeurt er dan echt niks goeds meer in onze zorg? Als idealist had ik ergens nog een sprankje hoop.

Tot ik in de katernen van NRC Next Angela ontmoette. Zij bracht mij terug in de realiteit. Haar dochter heeft overgewicht. Bewegen en goede voeding zijn belangrijk weet Angela. Haar dochter mag echter niet op voetbal. Vanwege mogelijke blessures of de contributie? Nee, Angela wil niet in de kantine zitten. Kijken naar de wedstrijd is geen optie.

Angela geeft altijd zoet broodbeleg mee naar school. Kaas stinkt. Dat is geen optie. Ik vraag mij af of ik voor de gek wordt gehouden. Waarom? Hierom! Angela vertelt namelijk ook dat een kinderarts, fysiotherapeut en diëtiste druk zijn om het gewicht van haar dochter onder controle te houden. Adviezen van hen zijn gezeur. Op een paar calorietjes meer moet je niet kijken.

Zolang Angela geen verantwoordelijkheid neemt, het verkeerde voorbeeld geeft én verwacht dat zorgverleners zich wel 100% inzetten, heeft klagen over onze gezondheidszorg weinig zin.

Een Nationaal Zorg Fonds? Prima! Eigen risico afschaffen? Ook goed! Maar zolang Angela deze overtuiging heeft, niet haar verantwoordelijkheid neemt, het verkeerde voorbeeld aan haar dochter geeft en wel verwacht dat de zorg zich 100% inzet voor haar dochter gaan we het ook daar niet mee redden.

 

Gerelateerde berichten

×