Column: Keuze

Kiezen!

Veel jongeren beginnen deze periode al weer met nadenken over een opleiding die bij ze past! Aventus geeft elk jaar een magazine uit om jongeren te laten zien welke mogelijkheden zij bieden!

Ik mocht dit jaar een column voor dit magazine schrijven. Mijn onderwerp? Kiezen! Lees hieronder hoe ik zelf om ben gegaan met keuzes en wat ik van mijn eigen ervaringen heb geleerd!

Keuze
Heeft een restaurant meer dan drie voorgerechten op de kaart, dan raak ik in paniek. Ik vind veel lekker en kan niet kiezen. Tegenwoordig hebben restaurants voor mijn keuzestress een oplossing. De kok maakt dan een ‘plankje van verschillende voorgerechten’. Dan kiest de kok voor mij.

Ook wat betreft school kozen anderen voor mij. Ik volgde Bert, mijn beste vriend van toen, naar de middelbare school die híj had gekozen. En ooit ben ik begonnen aan een opleiding bedrijfskunde. Niet omdat ik het zelf wilde, maar omdat mijn toenmalige baas dat goed vond voor mijn carrière.

Ik heb maar één keer echt zelf een keuze gemaakt voor een school. Ik was achttien en koos voor de opleiding fysiotherapie in plaats van een carrière als profvoetballer. Ik voelde dat ik net tekortkwam voor de wereld van topsport. Ik kon goed voetballen en speelde bij De Graafschap, maar was niet snel genoeg en ging ook niet ‘over lijken’ als het moest. Bovendien trok het vooruitzicht alles te leren over het menselijk lichaam als een magneet aan mij.

Mijn keuze voor fysiotherapie kwam als een donderslag. Mijn ouders en mijn toenmalige vriendin wisten vooraf niks van de switch die ik maakte. Ook mijn trainer bij De Graafschap was verrast. Zij hebben mij niet op andere gedachten kunnen brengen en ik kijk nog steeds met trots terug op mijn beslissing.

Weet je wat mij nog steeds een goed gevoel geeft over deze keuze? Dat was het moment dat ik zelf de regie nam over mijn beslissing. Ik werd held in mijn eigen verhaal. Ik was eerlijk tegen mijzelf, dacht na over de voor- en nadelen van de keuze en was super gemotiveerd voor de opleiding. Mijn eigen keuze!

Ook jij, als toekomstig student, staat voor veel keuzes. Een daarvan is de keuze voor een studie. Er zijn veel verschillende smaken waar je uit kunt kiezen. Vroeger was het anders. Was je vader bakker, dan was de kans heel groot dat jij ook het bakkersambacht ging leren. Nu heb je alle ruimte om zelf te kiezen. Zoals gezegd liet ik vooral voor mij kiezen toen ik jonger was. Vriendinnen maakten het uit, ik kocht vooral kleding die mijn vrienden ook droegen en ik volgde de schoolkeuze van Bert.

Misschien heb je al een studie gekozen of heb je nog geen idee? Tegenwoordig is de keuze reuze. Waar ga ik studeren? Welke opleiding kies ik? Ga ik voltijd studeren of deeltijd? Ga ik op mijzelf wonen of niet? Wat betekent een schoolkeuze voor mijn huidige vriendschappen?

Mijn belangrijkste advies voor je schoolkeuze?
Laat je informeren, maar kies zelf! Neem wel je ouders en vrienden mee in de keuze die je wilt maken, maar zorg dat je zelf beslist en held in je eigen verhaal blijft. Ook al heb je na een jaar spijt, het feit dat je kan zeggen dat je zelf een keuze hebt gemaakt is onbetaalbaar en het lucht ook op. Ik word namelijk nog steeds vooral moe van het niet zelf kiezen.

 

 

Gerelateerde berichten

×