Masterclass ‘Storytelling in het onderwijs’

23 november van 10.00 tot 16.30
Kennismaken met de kracht van verhalen en anekdotes in de klas?
Ontdekken welke verhalen jij in je hebt en hoe je deze als trainer en/of coach kan inzetten?
Proeven of de ambitie en werkwijze van het Heldenbureau iets voor jou is?

Kom dan 23 november naar Apeldoorn!

Ga eens terug naar je eigen schooltijd? Welk docent herinner jij je nog? Wedden dat het die ene docent was met die beeldende verhalen. Je zag ineens jouw toekomst voor je en kon even ontsnappen aan het klaslokaal. Hou dat gevoel vast en lees verder


Van verhaal naar held!

Elk klaslokaal en iedere lerarenkamer zit vol met dit soort verhalen. De kunst van Storytellen is deze verhalen te vinden en te gebruiken. Want hoe mooi is het als docenten hun (levens)verhaal gebruiken om studenten te raken? Studenten die (weer) de regie pakken en geloven: ik kan de held zijn in mijn eigen verhaal, in mijn leven?

Het Heldenbureau gelooft dat er veel helden zijn in het (v)mbo onderwijs. Het mbo is en blijft de motor van onze samenleving, maar heeft niet dit imago. De helden moeten weer zichtbaar worden en ook in de samenleving een plek krijgen voor hun verhaal. Hoe buigen we het verhaal van het mbo om? Daar zet het Heldenbureau zijn tanden in.

Het Heldenbureau kan dit niet alleen en bouwt graag aan een netwerk van trainers en coaches die meewerken aan de programma’s van het Heldenbureau.

Voor wie is de masterclass interessant?

Ben jij trainer of coach? Wil jij het netwerk van het Heldenbureau misschien wel komen versterken? Het Heldenbureau maakt graag kennis met jou en is nieuwsgierig naar jouw expertise.
Ben je, bijvoorbeeld als docent, gewoon benieuwd naar Storytelling in het onderwijs? Ook dan ben je van harte welkom!

Het belooft hoe dan ook een dag te worden waarbij je vol kennis en inspiratie de deur uitloopt.

Wat gaan we doen in de masterclass?

We beginnen bij het begin.

’s Ochtends neemt Mieke Bouma (www.storytellingacademy.nl) ons mee in de wereld van het verhaal in al haar facetten. Welke ingrediënten kent een goed verhaal? We pluizen uit wat een goed verhaal is, welke en wat de kracht is van een verhaal voor studenten en op welke momenten, in welke vorm je verhalen kunt inzetten Aan de hand van een ervaringsverhaal discussiëren we over de kracht van het inbrengen als docent van je eigen verhaal in de klas. Ook gaan we in op specifieke vaardigheden als je gaat werken als trainer en/of coach met Storytelling.

Na de lunch volgt een carrousel van 3 workshops. In deze workshops ga je met enerverende voorbeelden en werkvormen aan de slag met de volgende vragen;

– Waarom gebruiken we verhalen?
– Wat zijn goede verhalen?
– Wanneer en waarom gebruik je een verhaal in het onderwijs?
– Hoe kun je verhalen (laten) vastleggen?
– Wat vraagt het werken met verhalen als trainer en/of coach van jou?

Het leuke is dat je vooral zelf gaat ervaren en doen. Op een praktische en interactieve manier leer je Storytelling, het Heldenbureau en elkaar beter kennen!\

Nog even samengevat
Wil jij:
• kennismaken met de kracht van verhalen en anekdotes in de klas?
• ontdekken welke verhalen jij in je hebt en hoe je deze als trainer en/of coach kan inzetten?
• proeven of de ambitie en werkwijze van het Heldenbureau iets voor jou is?

Kom dan naar deze masterclass!

Waar en wanneer?
• Datum: 23 november 2018
• Tijd: inloop 9.30, programma 10.00 tot 16.30 (inclusief lunch). Borrel na afloop.
• Locatie: Gebouw Tot2021, Molenstraat-Centrum 1 Apeldoorn
• Trainers: Mieke Bouma, Lienet Oostingh en Bas Schepers
• Kosten: € 125,- (exclusief BTW, inclusief koffie, thee en een lunch)
• Inschrijven kan via bas@rode-draad.com.

Heb je nog vragen? Bel met Bas Schepers via 06-47177311

Wie zit er achter het Heldenbureau?

Bas Schepers

Bas Schepers is columnist, verhalenmaker, ongeneeslijk nieuwsgierig, leergierig en gek van verhalen! Hij kan zich verliezen in de verwondering over gedrag van mensen en de verhalen die dit oplevert. Zijn hart ligt bij het onderwijs aan onze jongeren!

Vanuit zijn bedrijf Rode Draad! schrijft hij columns, vertelt organisatieverhalen en haalt ze op. Bas schuwt ook niet zijn persoonlijke verhaal te vertellen en anekdotes en belevenissen in te brengen uit zijn werkzame leven bij o.a. Achmea, Hogeschool Utrecht, Vilans, Atlant Zorggroep en ROC Aventus.

In 2018 vond Bas het tijd voor meer helden in het mbo onderwijs. Het mbo is en blijft de motor van onze samenleving, maar heeft niet dit imago. De helden moeten weer zichtbaar worden en een plek krijgen voor hun verhaal. Om dit te bereiken heeft Bas het ‘Heldenbureau’ opgericht.

Samen met partners uit de wereld van storytelling, groepsdynamisch werken en de neuropsychologie van leren verzorgt hij ondersteuning en op maat gemaakte programma’s voor studenten, docenten, ouders en leidinggevenden in het mbo.

Lienet Oostingh

Trainer en coach
Nieuwsgierig, fijngevoelig en altijd verwonderend. Ik hou van het luisteren naar mensen hun verhalen, levensverhalen, anekdotes, mythen, volksverhalen, welk verhaal dan ook.

Van mijn Duitse leraar heb ik de kracht van verhalen ontdekt. In zijn lessen vertelde hij vol begeisterung over het leven.

Hoe oud hij ook al was, hij voetbalde nog steeds fanatiek als keeper.
Tijdens wedstrijden stond hij op doel met zijn seniorenteam en in het heetst van de strijd verloor hij regelmatig zijn kunstgebit, oprapen, in je mond stoppen met gras en al en doorgaan. Van hem leerde ik over vallen en opstaan, fouten maken en doorgaan, humor en vertrouwen. Die smeuïgheid tijdens de lessen, waar iedereen aan zijn lippen hing in de honger naar nog meer verhalen. Ik heb nog nooit zo goed een taal onder de knie gekregen.

En met de diepte en lichtheid van het leven, geniet ik ervan om verhalen uit mensen te laten komen en om verhalen te vertellen, waarbij ik van nature veiligheid en vertrouwen meebreng.

 

Suzanne Verhees

Suzanne mixt op een persoonlijke manier haar communicatie-, coach- en schrijfervaring. Ze houdt van begrijpelijke en heldere taal. Begrijpen van een verhaal is een, het laten raken en beklijven is waar het echt om gaat.

Suzanne ziet in de praktijk vaak dat ideeën, energie en beelden al volop in iemands hoofd aanwezig zijn. Maar dat het maar niet lukt deze te vertalen in een aantrekkelijk en bondig verhaal. Juist dan gaat Suzanne graag samen met je aan de slag. In dit gezamenlijke proces kun je van haar een positief kritische kijk verwachten. Door de juiste vragen te stellen coacht ze je in het scherper krijgen van jouw verhaal om zo echt tot de kern te komen. Altijd met behoud van de ziel die jij in je verhaal legt en het enthousiasme dat vaak al zo mooi aanwezig is. Twee dingen die een verhaal authentiek maken en waarmee je de lezer kunt raken. In het samen creëren van het verhaal neemt Suzanne de principes van Storytelling mee. Zijn de contouren van het verhaal geschetst? Dan schrijft zij het verhaal op. Kort, vlot en beeldend. In de workshop laat ze je kennismaken met dit kort en beeldend schrijven.

Top