Het verhaal van…

//heldenbureau.nl/wp-content/uploads/2018/09/bas.png

Het verhaal van het Heldenbureau

Bas Schepers is columnist, verhalenmaker, ongeneeslijk nieuwsgierig, leergierig en gek van verhalen! Hij kan zich verliezen in de verwondering over gedrag van mensen en de verhalen die dit oplevert. Zijn hart ligt bij het onderwijs aan onze jongeren!

Vanuit zijn bedrijf Rode Draad! (www.rode-draad.com) schrijft hij columns, vertelt organisatieverhalen en haalt ze op. Bas schuwt ook niet zijn persoonlijke verhaal te vertellen en anekdotes in te brengen uit zijn werkzame leven bij o.a. Achmea, Hogeschool Utrecht, Vilans, Atlant Zorggroep en ROC Aventus.

Naast zijn werk als columnist en verhalenmaker voor de zorg en het onderwijs werkte Bas de afgelopen 2 jaar als docent bij ROC Aventus (www.aventus.nl). Hij stond voor de klas bij de opleiding verpleegkunde en was onder de indruk van de verhalen die de studenten hem vertelden.

Toch is er ook een andere kant die Bas zag. Het (v)mbo heeft last van een slecht imago. Het wordt soms zelfs het afvoerputje genoemd. Als we de kranten, het nieuws en Social Media mogen geloven staat het (v)mbo op de rand van de afgrond.

Zo riep onze minister van onderwijs Arie Slob afgelopen februari ouders op om het (v)mbo niet ten koste wat het kost te vermijden. Het aantal leerlingen daalt namelijk fors, terwijl we straks deze beroepskrachten hard nodig hebben. Wie bouwt namelijk onze huizen en wie verpleegt onze kwetsbare ouderen?

Ook staan de kranten vol met verhalen over lerarentekorten, stakingen en voorbeelden dat generaties Y &Z alleen nog maar met hun telefoon bezig zijn.

Iedereen lijkt slachtoffer in zijn eigen verhaal over het onderwijs. Studenten doen daar ook aan mee door regelmatig naar anderen te kijken bij problemen. Ze wijzen nogal eens naar de docent en naar ouders. Ook docenten mopperen over de bureaucratie van de school en de student. De overheid legt de verantwoording bij ouders, studenten en bestuurders van het onderwijs. Je zou je bijna afvragen; waar zijn de helden gebleven?

Bas gelooft dat deze helden er meer dan genoeg zijn, maar hoe buigen we het verhaal van het mbo om? Bas is ervan overtuigd dat dit kan met de kracht van verhalen!

Het onderwijs vormt namelijk een vat vol verhalen. Deze verhalen lopen dwars door onze lessen vol met kennis, vaardigheden en toetsen heen. Studenten in Nederland hebben wereldwijd gezien een hoog kennisniveau door de methodieken en docenten die onze studenten kennis en cognitieve vaardigheden bijbrengen. Echter verhalen kunnen ons ook veel leren.

Toch is het gebruik van verhalen om studenten deze vaardigheden te leren en hun talenten te laten ontdekken nog niet altijd onderdeel van ons onderwijs. Het verhaal over het onderwijs anno 2018 mag positiever, ondanks de feiten en cijfers die zeggen dat we het in verhouding met de rest van de wereld goed doen!

Daarom vond Bas het in 2018 het tijd voor meer helden in het (v)mbo onderwijs. Het mbo is en blijft de motor van onze samenleving, maar heeft niet dit imago. De helden moeten weer zichtbaar worden en een plek krijgen voor hun verhaal.

Om dit te bereiken heeft Bas het ‘Heldenbureau’ opgericht.

Samen met partners uit de wereld van storytelling, groepsdynamisch werken en de neuropsychologie van leren verzorgt hij ondersteuning en op maat gemaakte programma’s voor studenten, docenten, ouders en leidinggevenden in het mbo.

Met welk doel?

Het Heldenbureau wil, met de kracht van verhalen, studenten, docenten, ouders en scholen weer held in hun eigen verhaal laten zijn.