Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

‘De Verhalenpoli’ – online – Wildcard

Dinsdag, verhalen dag!

Ook dit keer weer een verhaal in ‘De Verhalenpoli’- online – . Een oudere column van Bas Schepers over Kees van der Staaij. Hij legt met een treffende metafoor uit waar het om draait in de zorg. Of eigenlijk niet om draait! Het blijft, 3 jaar later, nog steeds  actueel. Lees de column ‘Wildcard’ uit 2017.

 

Ω

Wildcard

De humor lag deze keer niet op straat, maar stond op het podium van het prachtige Carré. Afgelopen zaterdag – lees 2017 – heb ik genoten van Kees van der Staaij. De fractievoorzitter van de SGP stal voor mij de show van het Nationaal debat ‘Politieke keuzes in de Zorg’. Wie mij dit een maand, of zelfs een week geleden had gezegd, had ik verward aangekeken. Nu zeg ik: voor humor moet je bij Kees zijn.

In de lange aanloop naar de verkiezingen waren de politieke partijen uitgenodigd om de spreekwoordelijke degens te kruisen over de hete aardappel in onze samenleving. Waar moeten we bijvoorbeeld straks met alle oudjes naar toe? Op de PVV na waren alle grote partijen er.

De dames en heren politici moesten wel even wachten, want voor de lunch vertelden professionals uit de zorg hun verhaal. Mooie en krachtige metaforen als David en Goliath, Icarus en zelfs een klassenfoto moesten het publiek duidelijk maken dat er nog veel te doen is voor de politiek. Tom van het Hek daagde de politiek alvast uit niet in containerbegrippen te praten straks, maar in te gaan op concrete casussen die over de bühne kwamen.

Na het broodje mochten politici laten zien dat de puzzels in de zorg worden opgelost als je op hen stemt. Dus geen onnodige opnames meer in het verpleeghuis, geen verwarde, kwetsbare mensen meer zwervend op straat en een regering die er alles aan doet om het roken te verbannen uit onze samenleving.

Dit lukte matig en mijn aandacht ging steeds vaker naar de indrukwekkende ornamenten in Carré. Zou er soms ergens een autocue staan voor ze? Ik dommelde weg tot Tom vroeg om een cijfer te geven voor de zorg in Nederland op dit moment. De eerste achten werden gegeven. Toen kwam Kees! Hij zei: Ik kan wel een cijfer geven, maar voor mensen bestaat geen gemiddelde. Ieder heeft zijn eigen vraag en problemen. Dus als ik een acht gemiddeld geef, wat zegt dat dan?

En hij kwam met de mooiste metafoor van de dag. “Zit je met hoofd in de oven en met je voeten in de koelkast, dan is je gemiddelde lichaamstemperatuur prima in orde, maar ‘t gaat wel mis…”

Tranen over mijn wangen en ik was er weer volledig bij. Was dit de SGP? Echt? Wat een baas!

Ik kan niet achter de SGP staan. Hun ideeën over bijvoorbeeld homoseksualiteit en euthanasie staan ver van mijn idee over de wereld. Ik zal dus nooit op Kees stemmen, maar ik hoop wel dat Kees nog vaker dit soort metaforen op de planken brengt.

Nu las ik dat er volgende week – lees 2017 – een lijsttrekkersdebat bij RTL is met plek voor vier partijen. Deze vier worden geselecteerd op basis van de peilingen. Levensgevaarlijk. Ook volgens Niels de Vries in de Trouw van afgelopen woensdag. Hij vraagt zich af of we niks van de miskleunen in de peilingen rondom Clinton en Trump hebben geleerd.

Ik stel daarom voor om, net als bij tennis en de Tour de France, een Wildcard in te stellen voor dit komende debat. 1 keer raden aan wie ik deze geef?

Gerelateerde berichten

×