Productiehuis voor jouw verhalen in de zorg en het onderwijs!

Podcasts - Workshops - Verhalen - Boeken - Educatieve content

De verhalenpoli – online – ‘Bij de tijd’

Bij de tijd

Deze week in De verhalenpoli – online – een verhaal van Wilfred van der Maas. Hij ontmoette de 88 jarige Hans. Die was aardig bij de tijd! Lees snel verder.

Ω

 

 

Bij de tijd

Hans is 88 jaar. Twee maanden terug is hij geopereerd aan zijn rug. Na een lange periode van pijnklachten en veel behandelingen besloot de specialist om Hans te opereren. De ingreep verliep succesvol. Hans heeft minder pijn in rug en benen.

Het thuis wonen alleen en organiseren van zijn huishouden kosten Hans nog echter veel energie. Hij is gauw moe en rust vaak. Al met al, valt de revalidatie Hans wat tegen. Drie weken terug zaten we aan zijn keukentafel en sprak Hans zijn teleurstelling uit.

Ik doorbrak zijn klaagzang. ‘Heb je een idee hoeveel je dagelijks beweegt?’ vroeg ik. Trots vertelde hij dat hij zijn activiteiten meet. Een app op zijn smartphone. ‘Ideetje van de kinderen’ zei hij.

Hans liet mij zijn activiteiten zien. Per dag een overzicht van de gelopen afstand. Ik legde uit dat 800 meter per dag een goed begin was! Ik stelde voor om de rollator te pakken. Samen naar buiten. We liepen daarna ruim 1,5 km met rollator. Buiten adem, moe, maar voldaan keerden we terug naar huis.

‘Meer je grenzen opzoeken!’ was mijn advies. ‘Je kunt meer dan je denkt’.

Vorige week was ik terug bij Hans.

‘Het gaat beter’ zei hij. Hans pakte zijn telefoon en opende de app. Hans liet een overzicht zien van zijn wandelingen. Dagelijks heeft hij minimaal 1,5 km gelopen, op goede dagen zelfs meer dan 2 km. De verbazing was op mijn gezicht te lezen.

‘Wauw, wat een mooi beweegrapport!’ was mijn compliment. Hans straalde van oor tot oor. Een app als ondersteuning van de therapie. Een digitale manier van motiveren en stimuleren. Hoe gaaf als je op deze leeftijd zo bij de tijd bent.

 

Gerelateerde berichten

×