Heldenbibliotheek

#indeklasvanbas

Nu ook te lezen in de Heldenbibliotheek de columns van Bas Schepers over zijn belevenissen in de klas!

Sinds vorig jaar schrijft Bas over zijn belevenissen als docent op het mbo. In de reeks #indeklasvanbas schrijft hij over zijn avonturen in het onderwijs. Studenten zijn altijd de held in de verhalen. Zijn motto? Het is nooit saai in de klas!

Elke maand publiceert ROC Aventus een verhaal uit de reeks op Facebook. De columns zijn vanaf nu ook te lezen in de Heldenbibliotheek. Hier de eerste column uit 2017.

Toets
Ik ben gespannen. Vandaag heb ik mijn eerste toets. Toets zul je denken? Welke opleiding doe je dan?
Ik heb inderdaad mijn oude studieboeken weer opgepakt, maar niet om zelf een opleiding te volgen. Ik sta namelijk sinds kort voor de klas. In Apeldoorn geef ik anatomie en pathologie aan toekomstige verpleegkundigen. Waardevol werk, want deze leerlingen zijn straks hard nodig als professional.

Lees hier verder

Kort verhaal
Welke docent heeft jouw leven veranderd?

Iedereen heeft wel een docent die zijn of haar leven heeft veranderd. Toch? Herinner jij je deze docent nog?
Vaak zijn dit docenten die prachtige verhalen konden vertellen. Het ingezonden korte verhaal (auteur bij Heldenbureau bekend) ‘Voorlezen’ is hier een bewijs van. Veel leesplezier!

Voorlezen

Thea en ik gingen op een warme zomeravond in Olst een ijsje halen. Bij de ijsboer stond een Indische jongen achter de toonbank, onbekend voor mij.
Hij smeerde 2 ijsjes voor ons. Vanille en aardbei.
Ik vroeg of het druk was, terwijl ik het antwoord al wist.
‘Ja, erg.’

Toen keek hij mij indringend aan en vroeg: ‘Kan het zijn dat ik u ken? Hoe is uw naam?’
Ik zei een beetje nors: ‘Onwaarschijnlijk dat je mij kent. Ik heet van Oosten.’
Hij straalde van oor tot oor. Vragend keek ik hem aan.

‘Kees van Oosten?’
‘Ja…, maar hoe…?’ mompelde ik.
‘Leest u wel eens voor?’ vroeg hij.
‘Ja…?’ Mijn verbazing groeide.
‘Hebt u als leraar gewerkt en las u veel voor?’
‘Ja, al meer dan 15 jaar.’ 
‘Ja!’, zei hij blij. ‘Ik wist het wel.’

‘U hebt mij ook voorgelezen. Tien jaar geleden in groep 5 op de Oranjeschool in Wezep.’
‘U kon prachtig voorlezen.’

Helemaal overrompeld nam ik de twee ijsjes in ontvangst, betaalde hem en we gingen op een bankje zitten. Toen ik het ijsje op had liep ik terug en vroeg naar zijn naam.

‘Arjun, meneer.’ 

Een week later werd ik door een andere jongen geholpen. Ook een Indisch uiterlijk, maar wat ouder. Hij bleek Arjun’s oudere broer te zijn, wij kenden elkaar niet. Arjun zag ons, kwam aangelopen en zei tegen zijn broer: ‘Dit is meneer van Oosten. Die kan héél mooi voorlezen!’

 

Gedicht van Daan

In de rubriek #indeklasvanbas schrijf ik columns over mijn dagelijkse belevenissen als docent op ROC Aventus in Apeldoorn.
Mijn laatste column (https://www.facebook.com/aventus.school/posts/2046072835415593) ging over Daan*

Hij is een stoere vent die via de opleiding verpleegkunde het leger in wil. Bij toeval ontdekte ik echter nog een ander talent van hem. Daan vertelde mij in de les dat hij af en toe gedichten schreef. We spraken af dat ik er een paar mocht lezen. Helaas was dat er nog niet van gekomen.

Een week nadat de column op facebook verscheen kreeg ik een bericht van Daan. Hij vroeg of het klopte dat ik over hem had geschreven. Ik bevestigde dat het over hem ging. Hij schreef dat zijn laptop was ‘overleden’ en veel gedichten verloren waren gegaan. Toch had hij er nog 1 kunnen vinden. Hij had hem als bijlage bij het bericht gevoegd en hij vroeg of ik het eens wilde lezen. ‘Ik weet alleen niks van poëzie’, zei hij.

Lees meer

Hoe Henk na een carrière in de retail voor de klas kwam te staan.

Middelbare Detailhandel School
De eerste stap naar een carrière in de detailhandel zette Henk op de Middelbare Detailhandel School in Apeldoorn (MDS), nu onderdeel van ROC Aventus. Daar leerde hij het vak van vertegenwoordiger of verkoper in de detailhandel.

De keuze voor deze opleiding lag voor de hand. Zijn vader werkte als vertegenwoordiger en Henk zag dat een auto van de zaak helemaal niet verkeerd was. Had je Henk toen gevraagd of hij zichzelf 30 jaar later bij ROC Aventus voor de klas zou zien staan, had hij naar zijn voorhoofd gewezen.

Lees meer

Het Heldenbureau gelooft dat er veel helden zijn in het onderwijs. Toch is het verhaal nu dat bijvoorbeeld het (v)mbo een afvoerputje is. Hoe buigen we het verhaal van het mbo om? Door te beginnen met mooie verhalen, die de kracht van het (v)mbo laten zien, te delen! De Heldenbibliotheek is een plek waar je verhalen van studenten, docenten en scholen kunt lezen. Veel verschillende verhalen die allemaal 1 ding gemeen hebben; het gaat over helden in het onderwijs! Deze bibliotheek wordt gevuld door verhalen van jullie! Ben je student, docent, leidinggevende of betrokken bij het (v)mbo? Heb je een verhaal? Deel het met anderen via onze Heldenbibliotheek. Wil je een verhaal delen? Lees hier meer….. We publiceren de verhalen om te inspireren en een kijkje in de mooie wereld van het (v)mbo te geven. Ook zijn de verhalen voor het heldenbureau zelf een spiegel om te kijken naar de behoefte in het (v)mbo. Zo kan het Heldenbureau haar aanbod hier op aan passen.

Contact informatie

Gebouw tot2021
Molenstraat-centrum 1
7311 XG Apeldoorn

E-mail: bas@heldenbureau.nl
Website: www.heldenbureau.nl
Telefoon: +31647177311
gebouw 2020